In memoriam ~ Thom de Haan

Door Bouke Kuipers & Jeanet van Overhagen

 

Na 60 keer deelname aan de Sneekweek zijn de zeilen nu definitief gestreken, zo staat op de rouwkaart.

Met vaste fokkemaat Wiebe de Vries heeft Thom de Haan drie keer de Sneekweek gewonnen. Ze zeilden vroeger samen in de 2888 en later in de 4204. Hoewel het Sneekermeer hun 'thuiswater' was, namen ze deel aan alle wedstrijden die in het noorden werden georganiseerd, van de openingswedstrijden op het Sneekermeer tot en met de herfstwedstrijden in Grouw. Altijd met de kruiser als onderkomen zoals veel zeilers in het noorden des lands. Gezellig met elkaar liggen in het Jouster Vaartje tijdens de Sneekweek of in de haven van het Schildmeer. Dat was in de tijd dat er minstens 90 zestienkwadraten meededen.
De deelname van Thom en Wiebe stond voor humor, vriendelijkheid, integriteit, gezelligheid, een glaasje na de wedstrijd en vele onvergetelijke zeilanekdotes.

Thom werd terecht in 2010 in het zonnetje gezet bij de uitreiking van de eerste exemplaren van het boek 'Overdag om de eer' geschreven door Peter van der Meeren, uitgegeven ter gelegenheid van de 75e Sneekweek.

Thom was een zeer sportieve zeiler en geduchte tegenstander. Nooit in zijn zeilcarrière een protest ingediend en protesten tegen hem waren op één hand te tellen.
Een paar jaar geleden zeilden ze hun laatst Sneekweek. Dat jaar waaide het elke dag keihard. Thom zei: 'Wat denkst Wiebe, gaan we nog een keer voor een dagprijsje?' Tijdens de hardzeildag is het de mannen toen nog gelukt... zonder dat Wiebe in de trapeze hing of Thom op de zijkant zat.

Toen het wedstrijdzeilen er niet meer van kwam, was hij nog vaak als toeschouwer bij wedstrijden op het Sneekermeer te vinden. Thom was ruim 50 jaar lid van de 16m2 Klasse Organisatie.
Thom heeft veel voor zijn familie betekend, vooral na zijn werkzame leven als docent economie aan de RSG te Sneek, stond hij altijd klaar om - waar nodig- als mantelzorger assistentie te verlenen.
Zijn laatste levensfase verliep moeizaam door lichamelijke gezondheidsproblemen. Hij kon niet meer thuis worden en werd opgenomen in verpleeghuis Bloemkamp in Bolsward. Daar is hij op 14 november 2018 op 86-jarige leeftijd overleden.

 

 

Thom de Haan ~ 14-11-2018

No Comments Yet.

Praat mee!