Bestuur

Sinds 1958

Opgericht door Jan de Haas

Jan de Haas

Jan de Haas (┼ 29 november 2005) was een aardappel- en uienhandelaar uit Amsterdam-Noord. Hij was initiator, medeoprichter, redacteur en organisator van de Nationale Klassenorganisatie en bleef meer dan dertig jaar aan het bestuur van deze klasse verbonden.

Sinds 1958 is er dan ook een 16m2 klassenorganisatie.  Het ontwerp bezielde ontelbaren en bruist nog steeds van leven. De boot is exclusiever geworden, maar de boot roept bij velen nog steeds passie op en erin zeilen is een uitdaging waaraan ook de beste zeilers geen weerstand kunnen bieden. Sterker nog, in een virtuele weggooicultuur neemt de behoefte aan iets echts en duurzaams alleen maar toe. Alle kans daarom, dat de zestienkwadraatklasse straks gewoon weer gegroeid zal zijn. Dat is onze missie.

Het huidige bestuur

 • Sjaak Weststrate, penningmeester

  voorzitter

  Met de hamer...

  Sinds 4 februari dé hamer in ontvangst mogen nemen: Reinout Klapwijk! Naast het zeilen dagelijks bezig met zijn megaproject: huis renoveren of beter gezegd bouwen, aan het water (hoe kan het ook anders) in Dordrecht-centrum. Verder als opa geliefd bij zijn kleinzoon. In een grijs verleden actief in het bestuur van de Schakelklasse organisatie en een kleine tien jaar geleden actief geweest in het bestuur van onze klasse. Nu dan ‘de man met de hamer’. Op het water razendsnel met zijn vrouw Irma of trouwe bemanning Henk. Contact: voorzitter@16m2.nl

  Secretaris

  In de ALV van maart 2019 is Wim benoemd als opvolger van Leonie Mooyman, secretaris van onze klasse-organisatie. Via zijn dochters is Wim jaren geleden besmet geraakt door het 16m2-virus. De symptomen: een niet aflatende ijver om hun oude toer-kwadraten soms tegen beter weten in drijvend te houden en na zijn pensionering: het bouwen in 2017-2018 van de 4454. Pas in die periode komt de klasse-organisatie ook echt in beeld. De klasse-organisatie blijkt een belangrijke “kennisbank” waar hij dan als nieuw lid graag en veel gebruik van maakt. Ook voor het behoud van die kennis is het dus goed dat er een KO is!

  Pas in het seizoen 2018 maakt Wim met de 4454 voorzichtig (gelijk NK-sprint op De Belter) kennis met het wedstrijdzeilen. “Wat valt er -ook wanneer je van jongs af zeilt- veel te leren en ontdekken in deze sport.” Een eerste echte wedstrijd training staat dus gepland.

  Als secretaris van de KO hoopt Wim zijn taak “netjes” te vervullen.  Zijn ambitie als nieuwbakken bestuurslid: “Wat zou het geweldig zijn wanneer de KO ook een mooi veld kwadraten op het water weet te brengen voor een toertocht van een dag of twee, drie.”

  Contact: secretaris@16m2.nl

  Als het om de centjes gaat...

  Sjaak Weststrate. Circa 10 jaar geleden ben ik gaan wedstrijdzeilen in onze mooie 16m2 klasse. Mijn zeilroots liggen in Giethoorn waar ik als kind in een Gieterse punter de beginselen van het zeilen onder de knie heb gekregen van mijn vader. Later, uiteraard op de Friese meren, meerdere mooie zeilvakanties genoten in toen nog houten huur 16m2-en uit Grou. Uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en heb ik de 4252 gekocht. Naast mijn werk in de ICT regel ik sinds de ALV van 2019 de  financiën van onze klasse organisatie.  Mijn thuishaven is Nieuwkoop.

  . Contact: penningmeester@16m2.nl

  Van de snelheid...

  Als wedstrijdzeiler is snelheid een pré en wie heeft er op dit moment de meeste snelheid? Dat is onze wedstrijdcommissaris Klaas ’t Hoen en uiteraard samen met zijn vriendin Brechtje. Door de weeks zit Klaas ‘in de bloemen’ en de liefde voor het water komt uit Nieuwkoop waar hij met de 16m² van zijn ouders is opgegroeid en na een aantal jeugdklassen en andere boten toch weer bij de 16m² uitkwam. De Turbo Tijs met nummer 4365 is al vele jaren zijn eigendom en heeft hem en bemanning al meerdere malen Nederlands Kampioen gemaakt. Contact: wedstrijden@16m2.nl

  Technisch tot in de puntjes...

  Laat Ewoud Krens de technische commissie maar regelen, dan wordt alles tot de laatste  punt en komma gelezen, overwogen en besloten. In het dagelijks leven makelaar van beroep met zijn eigen kantoren in Nieuwerkerk a/d IJssel en Moordrecht een zeer gemotiveerd bestuurslid om dit gedeelte van de organisatie van onze geweldige klasse in handen te geven. Inmiddels opa en aan de startlijn treffen we hem vaak met zoon Anne en let op: ook dit bestuurslid vaart graag bij de eerste vijf! Contact: techniek@16m2.nl of info@vanleeuwenmak.nl

  PR & promotie

  Van de babbel en het dansen tijdens de feesten...

  Altijd in beweging of het nu op het water is, tijdens feestjes, privé of het werk, stil zitten lukt haar maar slecht: Lisette den Oudsten-Baas! Ook wel Li-z 😉 Net als Ewoud makelaar van beroep en bedruipt zichzelf als zelfstandige van project naar project! Of het nu nieuwbouw is, aankopen met klanten, adviseren of verkopen en taxeren, Li-z gaat er vol voor! Al op het water te vinden vanaf een paar maanden en sinds de tienerjaren al geregeld in de 16m² met toppers als Leo Both, Henri Boere, papa Lodewijk en natuurlijk met manlief Taco. Na de wedstrijden wel in voor een goed feestje met dansvloer. Daarom misschien ook in het bestuur als PR en promotie! Op naar vele mooie momenten aan de wal! Contact: lisette@baasineigenhuisnl.nl of promotie@16m2.nl