Loosdrecht NK 2018

Kampioenschappen 16 m2 klasse te Loosdrecht, 23 t/m 26 augustus 2018

Maandagavond, een dag na de kampioenschappen, onwerkelijk en wat stram zijn we weer begonnen aan de dagelijkse bezigheden…

Voor het weekeinde van de kampioenschappen op Loosdrecht hadden we Culisail te Rotterdam op de Zevenhuizerplas, zeg maar bij Leo Willemsen en Rocco Ladage in de achtertuin.
Rocco de grote promotor van dit evenement heeft er samen met zijn vrouw Silvia en de Ladage-Unlimited, een waar evenement van gemaakt. Waarom begin ik hiermee, degenen, die als deelnemer deze wedstrijden hebben gezeild, zagen al een bepaald stramien, hier ging de hoofdprijs tussen Rocco met zijn trainingsmaatje en Henri met zijn dochter, Daphne. Evenveel punten, maar de hoofdprijs naar de 3977.

Van Culisail naar de kampioenschappen is het drie dagen,  je vraagt je af wie zijn er zeilend goed bezig en vallen op met hun resultaten, schijnbaar hadden 4 deelnemers aan de kampioenschappen hun lijstje zodanig ingevuld, dat er twee namen bij stonden, die daadwerkelijk ook hoog zijn geëindigd. ( bij het ophalen van de info mocht je een lijst invullen met de te verwachte nummers 1,2 en 3.  

Woensdag, 22 en donderdag, 23 augustus kon je de boot aanbieden en lieren na goed bevinden door onze controleur, Teun Keesse. Het ging om de persoonlijke uitrusting en verplichte inventaris. Daarna spullen ophalen en gezellig een kopje koffie bestellen o.i.d. Als je bij de KWVL op het terras zit met uitzicht over de Loosdrechtse Plassen doet mij dat denken aan de film Out of Africa, weet je wel het verhaal van de Deense avonturierster, Karen Blixen.

De KWVL had voor de deelnemers extra palen in het water geslagen zodat elke booteigenaar een eigen box had, hoe luxe is dat? Na het palaver, duur woord voor mededelingen, gingen we het water op. Maar liefst 6 selectiewedstrijden lagen in het verschiet, iedere groep zeilers kruisten 2 keer met elkaar de degens. Het voordeel van zoveel selectiewedstrijden is dat je een slechte uitslag, een te vroege start of diskwalificatie niet gelijk tot uitsluiting van de Gold zou leiden.  Elk jaar vallen er bekende zeilers buiten de boot, ook dit jaar bekende namen in de Silver. Dank aan Klaas ’t Hoen voor de groepsindeling, hijzelf en Brechje konden niet aanwezig zijn door privé omstandigheden.

Augustus staat bekend als de maand met de hondsdagen warm, soms wat onbestendig weer, maar meteorologisch duurt dat tot zeg maar 20 augustus.  Maar de hondsdagen bleven boven Loosdrecht hangen en liet zich van de grillige kant zien, er is zelfs een deelnemer omgeslagen, Martin Binnendijk, dankzij de onvoorspelbare wind.

Ondertussen zeilde Daphne en Henri er lustig op los, een hele groep zeilers konden goed volgen, maar het leek net als er een concurrent zich aandiende, het reglement zich liet gelden, de 4325 trok zich sportief terug bij een bepaalde situatie,  de 4437 een wedstrijd uitgevallen met schade, de 4470 fok kwam naar beneden, de 4451 een diskwalificatie, de 4452 een te vroege start … Gaandeweg werd het duidelijk, ze gaan wel heel erg goed en steeds de goede kant op, het zag er allemaal zeer relaxed uit. Timing, boothandling, zelfs met de harde wind gaven ze geen krimp. Overigens heb ik dat bij meerdere vrouwelijke bemanningen gezien, zeg maar de vader/dochter combinatie.

Dan het splitsingsdiner, wat mij betreft het hoogtepunt van activiteiten buiten de wedstrijden, lange tafels, allemaal zeilers met verhalen, naarmate er wat meer wijn geschonken werd, kwam de stemming er goed in. Reuze gezellig met zoveel gelijk-gestemden.  De andere morgen wat last van laaghangende wenkbrauwen, maar goed het water op, de wind erdoor en gaan….
Dat hebben we geweten, het comité heeft zijn uiterste best gedaan om ons een goede wedstrijd voor te schotelen,  4 wedstrijden in het eerste rak eruit geschoten, wachten, nat worden, harde wind met enorme uitschieters, kortom als het geen kampioenschappen waren, lag de boot al aan de kant en wij aan de koffie of de bar.
Anne en ikzelf werden thuis verrast met heuse erwtensoep, lekker hoor in de zomer !!!

En dan de zondag, 3 wedstrijden achter elkaar, ook nu bleef de wind een onvoorspelbare factor, de tweede wedstrijd schiftte de wind zodanig dat een deel niet over bakboord de lijn overkwam, een deel in een klap over stuurboord naar de ton kon zeilen, terwijl andere, minder gelukkige zeilers aan het kruisen waren.

Dat deze wedstrijd overeind bleef, is mij een raadsel. Als je de uitslagen van deze dag bekijkt, blijkt dat de 4104 van die lange Hofstra, het beste heeft gezeild, proficiat.

Hans van Drunen, toch weer een smaakmaker op alle fronten deed ook van zich spreken, 2x laatst en dan een eerste plek. Deze man kan echt zeilen, diverse kampioenschappen staan op zijn naam, als u het maar weet.

De prijsuitreiking;  prima gesproken door onze voorzitter, Reinout Klapwijk, door Paul de Groot van de KWVL met assistentie van zijn (kleine) zoon, die al snel blijk geeft van spreken in het openbaar. Alle betrokken mensen, partijen, sponsors, bediening, rescue, leden van de KWVL, meer dan bedankt, u allen maakt het mogelijk dat wij 4 dagen kunnen zeilen voor ons plezier, geweldig.  

Op weg naar huis mijmeringen over deze  kampioenschappen.  Met andere zeilers op het feestje van Daphne en Henri in Elfhoeven van gedachte gewisseld, worden het weer 4 dagen of kan het in 3 dagen, 4 of 6 selectiewedstrijden, niet Sneek maar bijv. Heeg, een gezellig clubhuis, een leuk dorp, prachtige haven en alles op een plek waar iedereen samen komt… Zo maar wat kreten n.a.v. gesprekken met 16m2 zeilers, we gaan hier nog een boom over opzetten…

Nogmaals de felicitaties aan de kampioenen, een klasse apart en zeer verdiend gewonnen.

4398

Prijswinnaars gold                                                     Prijswinnaars Silver

 

No Comments Yet.

Praat mee!