Verslag 16m2 KE Roermond, Maas en Roer

Na het verzenden van de herinneringsmail twee weken voor de wedstrijd bood Pieter Lanser aan om het KE in Roermond als stuurman op mijn 4445 te bemannen. Een sympathiek verzoek, mede omdat hij nog niet eerder in mijn boot had gevaren. Voor mij leerzaam met zijn ervaring aan boord. Ik ben misschien wel een ervaren windsurfer maar als relatief onervaren zeiler kan ik best wel wat tricks & tips opsteken van een gepokt en gemazeld 16m2-zeiler. "...Loopt mijn boot wel snel genoeg voor Pieter, de winnaar van vorig jaar" raasde het zo ongeveer tot aan de startlijn door mijn hoofd. đŸ˜‰

Een mooi zeilweekend stond voor de deur 8 en 9 september j.l. met goede wind tot een kleine 4 bft. Klaar voor de start? Dat waren we! (De vooravond de gehele het onderwaterschip nog even heel licht super-glad geschuurd - daar kon het iig niet aan liggen.) Okay, de boot opgetuigd en alle lijnen dubbel gecheckt. Pieter enthousiast, ik enthousiast.
Wedstrijd 1, klaar op de startlijn, laat maar lopen die boot. Daar ging het startsein! Maar... we gingen zo ongeveer 3 honderdste te vroeg over de startlijn. Dus snel de schoten los, tussen de anderen uitkomen en snel opnieuw over de startlijn. Met een beetje stress en een strak windje zijn Pieter en Frank op hun best. We haalden in die korte wedstrijd toch nog zes boten in.
Wat zit in m'n 4445 een potentie en dat met wat ik zo kon zien slechts een klein beetje andere zeiltrim dan mijn 'eigen' gebruikelijk afstelling... We finishten die wedstrijd ondanks de herstelde valse start de eerste wedstrijd als derde, op een bootlengte achter Jos Somers die de Limburgse eer hoog hield op plek 1, voor Bas Mandemaker. Dat had ik niet verwacht nog zover vooraan te kunnen komen. Een beetje pech had ook Taco den Oudsten omdat hij de verkeerde bovenboei pakte. Wedstrijd twee, met goede wind, haarstrak als eerste over de finish, nu zonder valse start, en ook de resterende vier wedstrijden goed gevaren maar het was wel duidelijk, vier boten zaten spannend dicht bij elkaar. Door de korte wedstrijden bleef het voor iedereen spannend. We stonden zaterdag bovenaan, met slechts Ă©Ă©n puntje voorsprong op Bas Mandemaker. In wedstrijd vier was Lucas van den Brekel de uitblinker door een slimme aanwijzing van zijn bemanning Annette op te volgen door een andere lijn te varen waardoor ze een mooi gat konden slaan op de rest.
Op zondag nam de wind geleidelijk toe en zat het soms ook gewaagd op elkaar. Drie wedstrijden waren meer dan voldoende voor een geslaagde afronding. Pieter en ik wonnen weliswaar de derde wedstrijd maar het was Bas Mandemaker die overall de sterkste was en met de gouden plak naar huis mocht.

Als 'vlootvoogd' zag ik dit Klasse Evenement (mijn derde) de kans om de wedstrijdorganisatie te overtuigen kortere banen te plannen. Bovenboei, benedenboei, finish, en hup, volgende wedstrijd. Meer starts en kortere wedstrijden is levendiger, sportiever, ook voor de minder ervaren zeiler. Het enthousiasme kon ik de eerste dag al duidelijk merken, ook van de wedstrijdteam zelf, en het viel me op dat Annette van den Brekel van WSV Noord-Zuid maar ook Michael Rörig en Chris Michels in de groep vertelden dat korte banen van hun de standaard zou mogen worden. Missie geslaagd, en leuk om te vernemen đŸ™‚

Geslaagd weekend? Dat zeker!

Frank Raemaekers
4445

De uitslagen online: https://16m2.maasenroer.nl/uitslag/16_uitslag_2018.html#.W5p7nFKYTUI

Ook hebben we nog even stilgestaan bij de normaal altijd aanwezige Arnold Swillens die momenteel stevig gevloerd is en er hopelijk goed en snel bovenop komt. Tevens dank voor de gesponsorde flessen wijn en medailles.

No Comments Yet.

Praat mee!