Wiedebokaal 2017

Een superweekend zeilen om de Wiedebokaal 2017

De Belterwiede bij Wanneperveen is op zaterdag 23 en zondag 24 september het prachtige decor van één van de leukste zeilevenementen van het jaar. Wie na twee dagen als eerste eindigt, mag de Wiedebokaal 2017 mee naar huis nemen. Mijn vrouw en ik doen voor de vierde keer mee. We vertrekken op vrijdagmiddag al richting een mooi hotelletje in Giethoorn.

Populair evenement De Belterweide is een van de mooiste plekjes van Nederland. De wedstrijdserie om de Wiedebokaal staat al ruim dertig jaar te boek als een geweldig zeilevenement. Door sommigen wordt deze wedstrijd ook wel het 'vrouwenevenement' genoemd, omdat veel zeilers hun vrouw meenemen. Niet alleen om met z’n tweeën de sportieve uitdaging aan te gaan. Oók om samen te genieten van het gezellige walprogramma. Uit het groeiend aantal deelnemers blijkt hoe populair het zeilevenement is geworden. De enthousiaste inspanningen van organisator Jan de Haan dragen daar zeker aan bij!

Boot in het water Mijn vrouw en ik hebben lang uitgekeken naar dit weekend. De zonverwachtingen zijn goed. De windverwachtingen wat minder. We zullen zien wat dat gaat worden. We arriveren door de drukke spits op vrijdagmiddag pas na zes uur bij ons hotel in Giethoorn. Te laat om mijn boot nog in het water te takelen volgens programma. Gelukkig zijn er vriendelijke mensen aanwezig die zorgen dat mijn bootje als nog in het water ligt. Wat zijn ze toch flexibel in Wanneperveen.

Startsein Op zaterdagmorgen staat er geen of weinig wind. Alle deelnemers kunnen daardoor uitgebreid koffiedrinken en bijpraten. Na de lunch – net zo geweldig als in voorgaande jaren – besluit een aantal zeilers om toch maar het water op te gaan. Al was het alleen maar om wat rond te dobberen en te relaxen. Dit motiveert de wedstrijdleiding om toch een wedstrijdbaan in het water te leggen. Onder deze omstandigheden een lastige klus. Het lukt enigszins. Rond drie uur ’s middags wordt het startsein gegeven voor de eerste wedstrijd.

Met een beetje geluk De grote draaiingen van de wind pakken redelijk positief voor ons uit. Wesley Ladage probeert ons van de wijs te brengen door over stuurboord op de finish aan te varen en heel hard ‘Bakboord …!’ te roepen. Twee jaar geleden zouden we hier nog op gereageerd hebben. Maar ook wij leren bij. Met een beetje geluk worden we afgevlagd op de zesde plek.

Prima resultaat De zaterdagavond is zoals verwacht heel gezellig, met goed eten, heerlijke muziek en een paar drankjes. We gaan door tot in de late uurtjes. De zondagmorgen begint met veel mist en geen wind. Voorlopig gaan we het water dus niet op. Dat verandert na de koffie wanneer er een licht windje komt te staan. Dat trekt aan tot 2 Bft. Als de wind ook nog eens redelijk stabiel blijft qua richting, wordt besloten toch te starten. Na de goede kant van de baan te hebben gekozen, boeken mijn vrouw en ik een prima resultaat met een negende plek.

Blij met vierde plek Bij de direct daaropvolgende wedstrijd zijn de omstandigheden nog gunstiger. We komen prima weg bij de start. We kiezen de kant met het meeste voordeel en komen als derde boven. Alleen Sander passeert ons dan nog op het laatste moment. Hij is zeer goed in zijn element tijdens zijn tweede wedstrijd van het jaar! We zijn blij met onze vierde plek.

Superweekend Vanwege het uitstel eerder deze morgen is het al wat later geworden. Iedereen heeft zin in de lunch. Die staat al klaar op de wal. Tijdens de prijsuitreiking blijken we de derde plek bemachtigd te hebben, Thijs de tweede en Sander en Francis de eerste: een zeer mooie prestatie met zo weinig zeiluren in 2017. Het is een mooie uitslag na een superweekend. De complimenten voor de organisatie, wedstrijdleiding, catering en alle enthousiaste deelnemers.

4441, Johan Rijfers

Klik hier om te uitslagen te bekijken.

No Comments Yet.

Praat mee!