Culisail 2015

Door Ewoud Krens 4398

Afgelopen weekeinde is er een prachtig zeilfestijn gevaren op de Zevenhuizer plas, een nieuw water tussen Rotterdam-Nesselande, Nieuwerkerk a/d IJssel en Oud verlaat in, Culisail door Rocco genoemd.De pas opgerichte vereniging Buurman wilde gastheer zijn en Rocco ladage en Leo Willemsen namen de organisatie ter hand en Hoe!

Zaterdagochtend stond er een heuse takelwagen klaar om onze boten het water in te takelen met een takelarm van wel 30 meter, de chauffeur en bediener van de kraan, bleek ook nog eens een klant van onze makelaardij te zijn, de wereld is klein.

De gebroeders Rijvers hadden deze kosten (het takelen) weer voor hun rekening genomen, een diepe buiging voor deze geste, dank. Alsof de boten een zacht gekookt eitje waren, zo voorzichtig werden ze opgepakt en te water gelaten. Vlaggen, wedstrijdbepalingen, startboot en contraboot, reddingsboot, alles was nieuw voor de organiserende vereniging. (en niets van dat alles hadden zij in huis) Lanser Unlimited, was onze wedstrijdcommissaris, had snel zelf wedstrijdbepalingen in elkaar getimmerd en met hulp van de zoon van Peter Spelde werd de wedstrijdbaan uitgelegd.

Ook vanuit Kralingen was er hulp gekomen in de persoon van Arno, met een rescueboot, geweldig. Lanser pakte de zaken met verve aan en na een kort palaver werd de eerste wedstrijd gestart. Wesley met onze vriend Barry hadden geen enkel probleem met de winddraaiingen en scoorden de eerste drie starts een 1, 1, en een 2. Gaat lekker zo….

Tussendoor had de fa. Ladage de lunch voor iedereen geregeld, broodjes te kust en te keur, Sylvia had het er maar druk mee, want ja, Rocco en wesley waren aan het zeilen.

Na de vierde wedstrijd zat de eerste zeildag erop, aangekomen in de haven had eenieder een box toegewezen gekregen, zodat  de boot goed afgemeerd de nacht in kon gaan. Tijdens de borrel verzorgde de bekende fa. ladage borrelhapjes,  Sylvia geholpen door Ellen (vrouw van Rocco’s bemanning) serveerden heerlijke warme hapjes uit De leden van de vereniging Buurman deden ondertussen hun stinkende best om aan de bieraanvraag van de zeilers te voldoen…

Na deze eerste dag bleek dat Nieuwkoop zich van zijn goede kant had laten zien, de 1e, 2e en 3e plek waren voor Nieuwkoopse zeilers. Voor de beeldvorming en waren 17 boten gekomen, het deelnemersveld bestond uit maar liefst 5 Nederlandse ex. Kampioenen, 2 verbondszeilers, die zich graag selecteren voor de grote wereldkampioenschappen, niet kinderachtig, maar ook de kleine Rijvers bij pa aan de fok, zondag met harde wind ook gewoon van de partij en een kleine Willemse, Opa duurt het nog lang….

Rocco had voor de geïnteresseerden kaartjes voor Culinesse geregeld en menigeen heeft zich die avond vermaakt met live optreden van Jan Smit, Di-Rect en candy Dulfer. Culinesse is een combinatie van gezellig eten op het strand, gecombineerd met optredens van artiesten. Een aantal zeilers hadden ’s-Morgens wat last van oprispingen.

Zondag een heel ander windtype, vrij stevige bries over de lengte van de plas en toenemend, de zeilers zijn gewaarschuwd. Zondagochtend had Henri met zijn mooie dochter aan de fok het op zijn heupen, niet te benaderen, strak zeilend en gebruik makend van de windschiftingen eerste bij de in-de-windse-ton en als eerste over de finish.

Maar ook Lodewijk Baas uit Reeuwijk met zijn, al jaren vertrouwde bemanning hadden er zin in en waren voor in het veld te vinden, bij Lodewijk zit er nog geen sleet op. Wesley en Barry hadden nog een avond Culinesse in de benen en moesten toegeven op de anderen. Twee starts achter elkaar, een derde stond nog in de planning, maar de wind nam zodanig toe dat er inmiddels 6 deelnemers koers hadden gezet naar de haven…

Ondanks de geste van de fa. Ladage de lunchpakketten af te geven bij het startschip met melk of water, wel eens meer zoiets meegemaakt? kwam er geen start meer. Gezien de verwachting en de wetenschap dat er in de middag ook nog een zwemwedstrijd stond gepland voor lange afstand zwemmers over de plas, werd de zevende wedstrijd afgeblazen.

Tot  de man van de takelwagen zich weer meldde, was het gezellig toeven bij de gastvereniging met bier, brood, worstjes en bezoek van bekenden uit Rotterdam, w.o. Bram Ladage zelf. Pieter Lanser verzorgde de prijsuitreiking, deed het met verve zoals eigenlijk het hele weekeinde onder zijn regie was verlopen t.a.v. de wedstrijden.

Mensen, bedankt voor dit mooie weekeinde, de mevrouw achter de bar, de voorzitter van de vereniging, Arno, Rocco en Sylvia, Ellen, Dillen voor de goede startlijn, Nanno voor de opnames met de drone, jawel, Arno uit Kralingen ook het hele weekeinde in de weer met boeien en van alles, Zwabber toch weer helemaal uit Groningen gekomen en jullie zeilers, TOP

No Comments Yet.

Praat mee!