Nederlands Kampioenschap 2015

Door Jaap Jongsma uit de 4419

Altijd weer een mooi evenement om mee te maken.  Wij hadden zelf nog niet veel gevaren, maar geen reden om niet te gaan.  Vooraf was er enige discussie over hoeveel zeilen er gebruikt mochten worden. Wellicht tegen de bedoeling in van de KO mochten er meerdere zeilen worden gemeten.  Bijna alle zeilen werden goedgekeurd en dus konden we beginnen. 47 kwadraten in één groep. Op voorhand leek mij dit wel een uitdaging.

Op donderdag stonden er 3 wedstrijden gepland. Elke eerste start werd een algehele valse. Daarna vaak de U vlag. Bij de bovenboei was het dringen geblazen. Bij een van de wedstrijden ontstond een onoverzichtelijke situatie waar geen dsq uit volgde.  Stand na dag 1. 1e Henri Boere. Met een 1.5.4.   2e. Hans van Drunen in de 4360  met. 3.4.6. van en 3e Thijs Kort met 2.12.9.

De vrijdag. Er stonden 4 wedstrijden op de planning met weer een dikke beuk gingen we weer op pad.  Pin -end was ons favoriet maar er waren er meer die daar wat in zagen. De filmpjes van Pieter Lanser gaven dit prachtig weer, wat betreft de zaterdag en zondag.  Nadeel van een lange startlijn en pin- end is dat de bakboord klap kort is en daardoor de stuurboord klap erg lang. Vandaag weer problemen bij de bovenboei met aanzienlijke schade, dit is altijd jammer, maar ik ga er nog altijd vanuit dat iedereen met een sportieve opvatting in de boot zit, 100%!!!!!!   Er werden maar 2 van de 4 wedstrijden gezeild.  Stand na dag 2.  1e Thijs Kort vandaag  4 en 3. 2e Erik Kort 6 en 1.  3e Bob Heineken 8 en 12.

Zaterdag : vandaag 4 wedstrijden gevaren. Weer een dikke bries met wel wat materiaal pech hier en daar. Gebroken fokkevallen, kapotte overloopsledes, gebroken trapezedraden etc.   Na 4 mooie potten kreeg het klassement al aardig gestalte. Dat wil zeggen de eerste plaats kwam steeds vaster in handen van Thijs en Willy.  Zij zeilden vandaag ijzersterk een 3. 2. 3. en 3.  2e Bob Heineke en Lieuwe Gietema met 30. 4. 1. en 1.  3e Jaap Jongsma en Hieko Seinen met   1. 15. 6 en 5.  's Avonds werd zelfs Gijs de Rooij ingevlogen om de verloting te larderen met een sappig commentaar.  Het was weer bere gezellig.  We hebben een leuke groep zeilers , echte liefhebbers.

De zondag. Vandaag 3 potten achter elkaar.  Alleen in de ochtend deed aeolus het rustig aan. Daarna weer gas geven!!!   Na de tweede pot was de kampioen al duidelijk. Met hun eerste 1 tje gaven Thijs en Willy nogmaals hun visitekaartje af.  De strijd ging in de laatste wedstrijd nog om de resterende plaatsen in het klassement.  Met nog een ocs in de laatste pot, werden Bob en Lieuwe 2e. Jaap en Hieko mochten de bronzen medaille ophalen. Al met al een spraakmakend en prachtig NK.

Bedankt organisatie en deelnemers voor dit mooie weekend. Tot slot nog op de valreep: 6 Friezen bij de eerste 10 haha

No Comments Yet.

Praat mee!