Uitmunted weekend op de Belter

Door Ewoud Krens in de 4398

27 en 28 september, deze datum staat in onze agenda al een jaar van te voren vast. Gezelligheid, mooi water, vriendelijke mensen en saamhorigheid door met z’n allen op dezelfde plek te zijn.

Vroeg uit de veren op zaterdag, eerst de hond uitlaten, boot aankoppelen en de auto inladen, van korte broek tot aan zeilkleding, we leven tenslotte in Nederland. Super weersvoorspelling, weinig wind, maar 20 graden +, echt een windje om met een dame aan de fok te gaan zeilen. Wesley had zijn eigen dame bij zich, Barry 2.04 mtr. hoog, zware basstem, schoenmaat 45...

Aan de start verschenen 19 boten, waaronder helemaal uit Duitsland Michael en Renate Rorig, een aantal deelnemers uit het hoge Noorden, uit het Oosten en het Westen. Voor de organisatie een lastige opgave, om bij een wisselende windrichting toch een goede in-de- windse- start uit te leggen, een uitdaging zullen we maar zeggen.

Johan Rijfers met zijn vrouw hadden het helemaal door, ver voor de rest van het veld bereikten zij de eerste boei en wisten zich lang aan kop van het veld te handhaven. Inmiddels hadden Sander en Francis van de 3725 de juiste keuzes gemaakt en maakten dat ze voor in het veld terecht kwamen. Team Ladage, met de boot van Rocco (nummer 4200) sneden ook als een heet mes door de boter, lees het veld boten, net voor de finish verschalkten zij Johan, die op dat moment meer achterste voor in zijn boot zat dan zich te concentreren op de ideale lijn tot aan de finish.

Wijzelf werden op de finishlijn verschalkt door de altijd goed gehumeurde Jan de Haan met dochter. Mooie dochter overigens... Daarvoor hadden wij een hele strijd geleverd met Otto Groen en zijn bemanning Marieke de Groot, zus van.., Marieke had het helmhoutje in haar hand en was een harde noot om te kraken!

De tweede wedstrijd moest helaas door gebrek, laten we zeggen totale afwezigheid van wind afgebroken worden. Alle boten werden netjes van het water gehaald, mijn bemanning werd zo enthousiast toen ze de wal weer zag dat ze net voor de steigers pardoes het water in dook! Overigens lijkt dit een terugkerend ritueel te worden

Boten opgeborgen voor de volgende dag en als geste aan de deelnemers een Happy hour! Met het mooie weer konden we met z’n allen buiten blijven, gezellige bedoeling. Snel naar de slaapplaats voor het weekeinde, Ineke droge kleren aan en op voor de barbecue.

De barbecue werd opgeleukt met twee discjockey’s, jonge ventjes die met behulp van Wesley en Barry prima muziek voorschotelde via Wesley zijn telefoon. Nieuwkoop deed van zich spreken en maakte er een leuke avond van.

Na een heerlijk ontbijt en goede nachtrust, op tijd bij de vereniging voor de komende wedstrijden. Eerst een lekker bakkie koffie, boot droog maken en gaan met die banaan. Mooi lopend windje en ook nu weer twee schepen goed weg, team Ladage en Reinout met zijn ega. Dat Reinout goed kan zeilen wisten we al, in het laatste voor-de-windse rak wist hij team Ladage te verschalken en zo de eerste plek op te eisen. De 3725 kreeg een zuchtje wind mee en liep halve wind een 300 meter van zijn achtervolgers weg, die plat voor het lapje om wind zaten te wachten!

De strijd leek te gaan tussen de 3725 en 4200, wie gaat er met de hoofdprijs naar huis, drie schepen daarachter met ongeveer het zelfde aantal punten, de 4398, 4367 en 4441. Het geluk zat de schrijver van dit artikel niet tegen, misschien werd het een beslissing tussen drie boten i.p.v. twee boten...

Maar het comite besliste anders, met de uitgebreide lunch voor de boeg (figuurlijk) dacht het comite dat de laatste starttijd niet meer haalbaar zou zijn, jammer. Maar een terechte winnaar, een nummer 2 op slechts 1 punt , een nummer 3 op slechts 3 punten, zo close kan het zijn.

Voor iedereen, die er niet was, kom vooral niet het komend jaar, want dan weet je ook niet wat je mist..

Zeilersgroet

No Comments Yet.

Praat mee!