Verslag Jubileum wedstrijden

Alweer de tweede keer dat ik een verslag mag schrijven dit jaar. Even een verplichting, maar ook weer trots dat we op een mooie 3e plek zijn geëindigd, en op wat voor een evenement.

Door: Jeroen van Catz & Wendy Boevé

Het jubileumevenement voor de 85e verjaardag van de 16m2 Klasse Organisatie. Om dit te vieren was dit jubileumevenement georganiseerd, met zo’n 45 boten was het een mooi en sterk deelnemersveld. Op zaterdag stonden er twee serieuze wedstrijden en een zwerftocht op het programma, de zwerftocht is uiteindelijk vormgegeven door in twee wedstrijdjes over het Grutte Gaastmar en het Sânmar te varen.
Die 4 wedstrijden leveren dan een plaatje als onderstaand op. (En met de telefoon in het laatje krijg je dan een mooie spaghettig-plaat en weet je zeker dat je geen geheimen voor Google meer hebt)

Capture

Zoals gezegd zijn er op zaterdag eerst twee serieuze wedstrijden gevaren. In poules gingen we van start met een stevige wind die af en toe behoorlijk door kwam zetten in de vlagen. Het was zo nu en dan dus goed aanpoten. Maar op deze mooie open plas was het heerlijk zeilen! Het waren pittige wedstrijden met een mooie strijd tussen de boten. Voor onszelf was de tweede wedstrijd een hele spannende, met de hete adem van Bas Mandemaker en Jaap Jongsma in de nek moesten we vol met het gas erop. Met een bb-sb waarbij ik dacht Bas mooi de dijk in gestuurd te hebben kwam hij nog even grandioos terug met een mooie lift voor de finish. Helaas voor ons net de 1e plek weg, maar toch tevreden met een 2e plek. Na een mooie 4e plaats in de eerste race leverde dat ons een 5e plek overall op.

De absolute toppers van deze dag waren Arjen Kort en Bas Mandemaker die ieder twee eentjes neerzetten.

In de middag nam de wind gelukkig wat af alhoewel het nog steeds voldoende was. De zwerftocht, of beter gezegd zwerfwedstrijd, ging van start en met een alternatief parcours gingen we via het Sânmar om het eiland op naar de finish waar de borrelboot lag te wachten. Met een lekker biertje in de hand en onder begeleiding van de beats van DJ Dylan konden we proosten op de verjaardag van de KO! Proost en gefeliciteerd!

Na nog een start, en een algemene terugroep konden we dan uiteindelijk toch de tweede zwerfwedstrijd starten en via de bovenboei en borrelboot weer terug op weg naar de haven. Sommigen deden het tijdens deze wedstrijden wat rustiger aan maar Arjen Kort was niet te houden, wederom twee keer als eerste binnen.

Dat laatste eentje kon ik natuurlijk wel begrijpen, want het was tijd voor het Happy Hour. Alle zeilers verzamelden zich gezellig bij Eetcafé Boppe de Golle alwaar we een gezellig biertje hebben gedronken en de prijsuitreiking van de zwerftocht was. De top 5 kregen allemaal heerlijke worsten welke ter plekke door de hongerige zeilers opgegeten zijn. Na de goed verzorgde barbecue werden de verhalen aan de bar steeds groter, waarbij enkele zeilers ook nog een dansje op de dansvloer waagden.

De zondag begon nogal druilerig met wat regen en een zwak windje. Er was nogal veel regen voorspeld, maar de dag verliep uiteindelijk veel droger en met een zonnetje! Helaas was de wind ons wat minder goed gezind. De voorspelling gaf ook al aan dat de wind 180 graden zou gaan draaien. Voor de start van de eerste race op zondag was er dan ook even uitstel na een grote winddraaiing, maar uiteindelijk werd er toch nog een prima wedstrijd gevaren waarbij de bovenboei wel erg dicht onder de kant lag. Het was voor ons een top wedstrijd waarbij we van een 4e plek steeds verder opschoven en uiteindelijk 1e werden met de hete adem van Theo Dik, Geert Geelkerken en Thijs Kort in onze nek. Met 4,2,1 ging het zo helemaal niet slecht! In de andere wedstrijd had Arjen Kort het wederom voor elkaar gekregen om als eerste over de streep te komen.

Voor de tweede wedstrijd merkten we al dat het weer ging veranderen, de wind nam af en begon te draaien. Tijdens het eerste rondje van de tweede wedstrijd zakte de wind al helemaal weg, draaide deze bijna 180 graden en moest uiteindelijk na wat beraad de wedstrijd worden afgebroken en konden we naar de kant.

De boten gingen soepeltjes met behulp van Peter Syperda weer op de trailer en om half 3 waren we mooi op tijd voor de prijsuitreiking. Er bleek ook nog een uitslag voor de silver- en goldfleet te zijn gemaakt waarbij Pyt Zwart samen Doek Zwart de hoofdprijs in de silver pakten. Veel respect voor iemand die op deze respectabele leeftijd nog zo mee vaart!

Arjen Kort & Erwin de Vries werd met drie eerste plekken overtuigend eerste, op de voet gevolgd door Bas Mandemaker en Betty Gietema met 1,1,3 en wij waren zeer tevreden met onze 3e plaats met een 4, 2 en 1.

Al met al kijken we terug op een heerlijk en feestelijk weekend. We hebben ervan genoten! 16m2 Klasse Organisatie, hartelijk dank voor dit top weekend!

Jeroen van Catz & Wendy Boevé
4446

No Comments Yet.

Praat mee!