Verslag Veenbonken Cup

Afgelopen weekend hebben wij meegedaan aan weer een heel erg leuke editie van de Veenbonken Cup. Sinds ik 3 jaar geleden samen met Mijke in de 16 kwadraat ben overgestapt heeft Bas Mandemaker ons enthousiast gemaakt voor zijn thuiswater op Nieuwkoop. Het eerste jaar hebben we de NIWA gevaren en vervolgens nu 2 maal de Veenbonken, elke keer is het weer een feest.

Dit jaar stonden er 38 boten op de inschrijf lijst, dat beloofde leuke wedstrijden te worden. Zaterdag om 6.15 stond de wekker en begon de reis naar Nieuwkoop, dit jaar waren wij niet de enigen uit het noorden, meerdere ‘noordelingen’ gingen op reis naar Nieuwkoop. Op het moment dat je na 3 uur in de auto zitten aankomt bij de kraan van Tijsterman, ben je de rit alweer vergeten. Je wordt aan alle kanten vriendelijk begroet en geholpen. Organisatorisch was het allemaal goed voor mekaar. De campers hadden een plekje en voor alle boten was er ook plek genoeg in de havens, er waren zelf nog ligplaatsen over. Wat opviel was dat er allemaal mensen met licht blauwe T-shirts rond liepen. Bij de inschrijving kregen de deelnemers deze uitgereikt. Dit weekend werden de 38 boten in 4 kleuren opgedeeld. Hierdoor kon iedereen tegen elkaar zeilen in 2 startgroepen. Wij zaten in de rode groep en mochten de gehele zaterdag in de eerste startgroep starten.  Gelijk bij de eerste wedstrijd hadden we een goede start en kwamen ondanks een sterk draaiende wind bij de top 5 boven. Toen de finish na een uur zeilen er in werd gelegd kwamen we als 2de over de lijn. Dit was natuurlijk een erg lekker begin. Na de eerste wedstrijd was er een uitgebreide lunch op de wal klaar gezet. Met een goed gevulde maag zijn we weer het water op gegaan voor nog 2 wedstrijden. Net als ‘s ochtends stond er een draaiende windkracht 3/4 . Mede door 2 keer een goede start en vrije wind hadden we nog een 2de en een 3de plek gevaren. Vervolgens op de wal kon het geluk niet meer op toen bleek dat de boot voor ons een UFD had gekregen en wij hierdoor een eerste plek hadden gezeild. Door deze uitslag stonden wij zelf helemaal bovenaan na 3 wedstrijden.

Tijd voor een feestje,

Dat kan je wel over laten aan Noord-Zuid. De muziek stond al aan toen we aan de wal kwamen en de bitter garnituur werd al rondgebracht op het terras van “boei 18”. De sfeer werd compleet gemaakt door een live zanger en de grote groep zeilers zelf. Na de dagprijzen was er een heerlijk buffet voor ons klaar gezet.

Zondag stonden er nog 3 wedstrijden en een lunch op het programma. De temperatuur liep nog iets hoger op dan zaterdag, maar de wind helaas niet. Af en toe waren er grote windgaten en draaiingen. Toch staagde het comité er in goede wedstrijd banen in te leggen. Dit resulteerde in een lekker dagje zeilen, waar iedereen wel eens de mist in ging en zijn geluk momenten kende.

De laatste wedstrijd lijkt soms wel het takelen, bizar hoe snel sommige mensen van wedstrijd klaar naar takel klaar zijn. Door de snelle takel kunsten van Tijsterman en zijn mannen, waren alle boten er in no-time uit. Toen mijn boot goed en wel op de trailer stond kwam Klaas ‘t Hoen bij mij langs met de vraag of ik een beetje goed ben in stukjes schrijven, oordeel zelf. Dit was wel een erg leuke vraag want dit is mijn beste resultaat in de 16m2 tot nu toe. De prijsuitreiking volgde snel. Ook hier was weer een mooi stukje vakmanschap geleverd, want de prijzen zagen en zien er prachtig uit. Henri gefeliciteerd, door de mooie serie van zondag was hij de winnaar.

 Dit was een mooie opwarmer voor de seizoen finale.

Theo & Mijke

No Comments Yet.

Praat mee!