Vrijbuiterweekend 2016 + uitslagen

Waren er 10 jaar geleden nog meer dan 20 deelnemers tijdens het Vrijbuiterweekeind, dit jaar moesten we het doen met zes ingeschreven 16m2. Nou ja zes, op zondag waren het er eerst nog vier en bij de laatste wedstrijd nog maar drie. Hoe kan dat nou?

Er waren geen mensen uit Friesland. Dat wil zeggen, niet in de 16m2. OK, dat kan ik nog enigszins begrijpen. Er waren niet de zestienkwadraatmensen uit Loosdrecht die we daar alle voorgaande jaren zagen. Er waren geen mensen uit Nieuwkoop want die prefereerden hun onderlinge wedstrijdjes. De mensen van het Holland Weekeinde waren er ook niet....

De Vrijbuiter doet het zeker niet slecht. De logistiek en de wedstrijdbanen zijn dik in orde. Er zijn grote velden met Pampussen. Die krijgen slechts vijf minuten voorsprong op wild planerende 16m2. Er zijn veel Finnen, Ojollen, Vrijheidjes, Randmeren, Twaalfvoetsjollen, Solo's, en ja, er komen zelfs Javelins en Spankers op af.  Al met al zie je dat driekwart van de zeilers Loosdrecht als thuishaven heeft. Dat is dus het nieuwe zeilen; niet meer van je thuiswater afkomen. Je ziet het niet alleen daar trouwens.

Hadden we het leuk? Jazeker! Op zaterdagochtend zorgde een flinke onweersbui voor veel spektakel. Veel boten sloegen om of bijna om.  De inslaande bliksem zorgde voor behoorlijk wat spanning op de stagen. De regen kwam met emmers naar beneden. Maar daarna scheen ook weer even vrolijk de zon. Leo en Gerard hielden het in de bui voor gezien. Bert functioneerde enige tijd als levend sleepanker. Reinout en Henk waren de situatie het beste meester en wonnen. In de middag werden we met >35 knopen wind in de rug naar de finish geblazen. E-ner-ve-rend. Reinout en Henk wonnen andermaal. Ze hebben het met veel wind duidelijk beter voor elkaar dan in 2015.

Zondag twee bootjes minder. Na wat uitstel in verband met een hoosbui, wat heen en weer varen van het startschip en een uur vertraging op het startschema konden we van start. Het werd een korte baan. Dat wil zeggen van boei 4 met een kleine omweg naar boei 11 en dan weer voor de wind terug. We hadden de goede slag - en vooral de goede doorvaarten - te pakken en wonnen de race met ruime voorsprong. De laatste race was er weer een bootje minder. Nu werd het een soort matchracen met de bekende afloop: waar twee vechten om een been, gaat de derde er mee heen. In dit geval Bas.

De uitslagen staan hieronder. Wie er drie was, dat weet u nu.

Door Pieter Lanser

Uitslagen

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4
1 3777 Reinout Klapwijk, KZC 7,0 1 1 3 2
2 4391 Bas Mandemaker, ,WSV Noord-Zuid Nieuwkoop 8,0 2 3 2 1
3 4416 Pieter Lanser, GWV Elfhoeven 10,0 4 2 1 3
4 4311 Eric van Staten, ARZV 23,0 5 dns 4 dns
5 4336 Coen van Beek, GWV De Vrijbuiter 24,0 3 dns dns dns
6 4369 Leo Willemsen, KZC 28,0 dnf dns dns dns

No Comments Yet.

Praat mee!