Vrijbuiterweekend, Loosdrecht 2017, wat heb je gemist..?

Het eerste weekend in juli betekent voor mij al vele jaren het “Loosdrecht”. Waarom..? De gezellige drukte, het weerzien van vele bekenden uit andere klassen, de (lange) plassenbanen zoals je ook tijdens de Sneekweek vaart, de altijd moeilijke maar ook kansrijke eilanden… er overheen of onderdoor, er naartoe of juist van weg blijven.., meestal mooi zeilweer en last but not least… het past zo goed in het seizoen.

Verbaasd ben ik, ook dit jaar weer, over de lage opkomst. Ik kan mij voorstellen dat velen de drukte mijden en het niet zien zitten om de auto elders te parkeren en op zondag in de file te liggen om de boot op de trailer te zetten.

Op de keper beschouwd valt dat laatste best mee. Terwijl je opschuift richting de kraan ruim je de boel aan boord op, bent wat de boot betreft zo goed als klaar voordat ie in de kraan hangt en… ondertussen klets je wat met collega-zeilers uit allerlei klassen.

Vrijbuiterweekend zou je ook “Vrijwilligersweekend” kunnen noemen. Ongelooflijk hoeveel vrijwilligers van de vereniging zich met veel enthousiasme inzetten om de logistiek in goede banen te leiden en de zeilers te helpen. Bij aankomst wordt je netje welkom geheten en begeleid, een leger mensen helpt je naar de kraan en voordat de boot erin ligt wordt de trailer al weggereden naar een deftige parkeerplek. De hele dag rijdt een shuttlebus van de vereniging naar de auto’s en v.v.

Kortom, ik heb het weer erg naar de zin gehad en ik weet zeker dat dit ook voor de andere ‘vaste’ 16m2 deelnemers geldt.

Hoe de wedstrijden verliepen en wie waar welke slimme of onhandige move maakte lijkt me voor de aanwezigen niet nodig en voor de wegblijver oninteressant. Tegen laatstgenoemden zou ik zeggen: “zorg dat je er volgend jaar bij bent, dan weet jij ook wat de wegblijvers missen”.

Voor de uitslagen verwijs ik naar het tabelletje.

Reinout Klapwijk

No Comments Yet.

Praat mee!